“Is psychische kwetsbaarheid een zwakte?”
Labiel, gek, zwak, hysterisch, abnormaal… woorden die nog steeds geassocieerd worden met een consult bij een psycholoog. Het taboe en stigma omtrent psychische problemen blijft groot, want we willen met zijn allen zo graag normaal zijn. Maar zorgt die drang naar normaliteit, het willen voldoen aan de norm en maatschappelijke verwachtingen er niet voor dat we vast komen te zitten in meer (prestatie)druk, angsten, eenzaamheid en bijhorende labels? En hoe is het gesteld met het mentaal welzijn van doelgroepen die automatisch als ‘anders’ en ‘vreemdeling’ bestempeld worden in een maatschappij met een dominant wit narratief?
Psychisch welzijn gaat ten slotte niet alleen over jouw welzijn of dat van mij. Het gaat over ons collectief welzijn; als kind van, ouder van, actief lid van een maatschappij en deel van de wereldbevolking.
Kwita ku buzima, Maak (mentaal) welzijn een prioriteit
Miranda Ntirandekura Aerts (1984), werd geboren in Rwanda en op vijfjarige leeftijd geadopteerd in een Vlaams gezin. Ze studeerde Toegepaste Psychologie en Integratieve psychotherapie, alvorens ze als werkstudent een Master Klinische Psychologie behaalde aan de Vrije Universiteit Brussel. Na jaren werkervaring in verschillende organisaties binnen de mentaal welzijnssector en het onderwijs richtte ze C.I.E.R. Community op, een platform waar haar passie voor zorg, interculturaliteit, educatie en onderzoek samenkomen.
Als voltijds zelfstandig psycholoog verdeelt ze haar tijd tussen psychotherapeutische begeleidingen in haar praktijk en activistisch werk m.b.t. wanpraktijken binnen transnationale adoptie. Daarnaast wordt ze regelmatig door organisaties gevraagd voor het uitwerken en implementeren van lezingen, vormingen en workshops. De besproken thema’s zijn vaak een intersectie tussen mentaal welzijn, migratie en (on)recht.