Om persoonlijke redenen wordt deze lezing helaas geannuleerd.
Wat als het einde het begin had moeten zijn? Onze manier van kijken naar geboorte en dood zegt veel over onze maatschappij, en dat is al helemaal het geval als die twee zo goed als samenvallen.
Ouders van een gestorven baby moeten vechten tegen onzichtbaarheid en worden zelden erkend als ouders. Want wanneer een kindje tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling sterft, lijkt het alsof het niet heeft bestaan. We hebben getuigen nodig die ons bestaan bevestigen, mensen die ons gezien hebben, om er volledig te kunnen zijn. “Koester de mooie herinneringen”, wordt gezegd als iemand overlijdt. Maar wat als er nauwelijks momenten zijn om te herinneren? Was er dan minder sprake van ‘een persoon’? Ben je dan minder ‘ouder van’?
Er is één gedachte die ouders overeind houdt na het verlies van hun baby: met hun lichamen, met hun aandacht en betekenis verlenende gebaren fungeren ze als de curatoren van het bestaan van hun kind. Het behoud van die connectie tussen ouder en kind is een intuïtieve strijd, waarbij het beleid achterophinkt. Op basis van haar activisme, politiek engagement en persoonlijke ervaring gaat Maud na op welke manier de verbinding tussen ouders en hun sterrenkindje beter gestut kan worden, in plaats van doorgeknipt.
• Maud Vanwalleghem spreekt en schrijft over wat schuurt. Ze ijvert voor de bescherming van mensenrechten en deed dat onder meer als directeur van de Liga voor Mensenrechten, bij UNPO, het Europees Parlement en Vrouw & Maatschappij. Eind 2021 legde ze hoogzwanger de eed af als senator. Enkele weken na de bevalling overleed haar zoontje Hector. In mei 2023 legde ze haar mandaat neer op een manier die veel losmaakte. Als freelancer begeleidt ze non-profitorganisaties om hun politieke impact te vergroten.
Deze lezing zal plaatsvinden in de MIRY Concertzaal. De zaal is rolstoeltoegankelijk via een lift naar de eerste verdieping. Voor deze lezing zal live Nederlandstalige ondertiteling voorzien worden.
Wie verdere vragen heeft over de toegankelijkheidsvoorzieningen, kan contact opnemen met de organisatie: anais.vanertvelde@hogent.be. Ter plekke kunnen vragen aan de jobstudent bij de balie gesteld worden.