De vloeibare mens

Ruben Verwaal

19.11.2024, 19:30
MIRY CONCERTZAAL
ticket

Als wetenschappers onderzoek doen naar het lichaam, dan zien ze die doorgaans als proper en heel, puur en solide, of zelfs theoretisch en vleesloos. Zelden spreken ze over lichamen die continue hun poreuze grenzen overschrijden door plassen, niezen, huilen, bloeden, braken, kwijlen, zweten, ejaculeren, menstrueren, zogen. Ook wetenschappers zijn dus niet immuun voor het taboe dat op de lichaamssappen rust. Waarom hebben we zo’n moeilijke relatie tot de lichaamssappen? In deze lezing duikt Ruben Verwaal in de kliederige zones van lichamen om deze vraag te beantwoorden.

Net zoals de sappen letterlijk door diverse plekken en domeinen sijpelen, kan de onderzoeker van die sappen zich niet beperken tot één kennisdomein. De studie naar de rol van sappen in cultuur en samenleving vereist een interdisciplinaire aanpak met aandacht voor geschiedenis van wetenschap en geneeskunde, materiële en visuele cultuur, psychologie en de geschiedenis van emoties, gender en disability studies. Ruben Verwaal bestudeert de materialiteit van de individuele lichaamssappen doorheen de geschiedenis en toont hoe het stigma op het lekkende lichaam een moderne uitvinding is en dus ook weer kan veranderen.

Na de lezing gaat Ruben in gesprek met emma ydiers.

• Ruben Verwaal werkt als curator en historicus aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij promoveerde in Groningen op de geschiedenis van de veranderende percepties van lichaamssappen in de Europese Verlichtingscultuur. Sindsdien specialiseerde hij zich in de geschiedenis van d/Doofheid en hardhorendheid. In 2023 publiceerde hij het publieksboek ‘Bloed, zweet en tranen: Een geschiedenis van de vloeibare mens’ (Thomas Rap).

• emma ydiers is nieuwsgierig naar de manifestatie van machtsdynamieken in dominante historische verhalen over gender en seksualiteit, de invloed van archieven hierop en het potentieel van community-based geschiedenisprojecten hierbinnen. Deze interesses komen samen in hun doctoraatsonderzoek (UGent) dat de historische cultuur van feminisme na de jaren 1970 in België benadert vanuit de intersectie tussen seksualiteit, ras en klasse. Daarnaast is emma verbonden aan One Field Fallow, een plek voor collectief en artistiek onderzoek en experimenteert die met eigen narratieven die gepubliceerd werden in o.a. Glean, deBuren en rekto:verso.

Deze lezing zal plaatsvinden in de MIRY Concertzaal. De zaal is rolstoeltoegankelijk via een lift naar de eerste verdieping. Voor deze lezing is een tolk gebarentaal voorzien. Wie verdere vragen heeft over de toegankelijkheidsvoorzieningen, kan contact opnemen met de organisatie: anais.vanertvelde@hogent.be. Ter plekke kunnen vragen aan de jobstudent bij de balie gesteld worden.

08.10.2024, 19:30
MIRY CONCERTZAAL
“Mijn lichaam, mijn zaak” – Sekswerk in historisch perspectief
Magaly Rodriguez Garcia
22.10.2024, 19:30
MIRY CONCERTZAAL
Nieuwe lichamelijkheid. Wanneer je lichaam niet in de wereld past
Jenny Slatman
19.11.2024, 19:30
MIRY CONCERTZAAL
De vloeibare mens
Ruben Verwaal
26.11.2024, 19:30
Kazematten
Langs bloedbanen
Piet Devos
12.12.2024, 15:45
Theaterzaal Vooruit
Politiek van Vruchtbaarheid
Suzanne Roes
12.02.2025, 18:00
KASKcinema
Universal Soldier (1992) en de maakbare man
Lennart Soberon
18.02.2025, 19:30
MIRY CONCERTZAAL
Fuck my Black Tranny-ness
Olave Nduwanje
11.03.2025, 19:30
Minardschouwburg
Fatness + fitness?
Louise Souvagie
29.04.2025, 19:30
MIRY CONCERTZAAL
Het ongrijpbare vrouwenlichaam – Arena en braakliggend terrein
Bieke Purnelle