Wanneer we ons tegen ageism verzetten, gaat het meestal over de discriminatie van ouderen. De limiterende werking van leeftijd wordt vaak pas bespreekbaar wanneer je oud bent en het einde in zicht lijkt. Van Saarloos toont dat leeftijdsdiscriminatie iedereen aangaat: al bij geboorte word je een leeftijd toegewezen.
De samenleving is leeftijd gesegregeerd, onderwijs wordt ingedeeld op leeftijd, stemrecht en seksuele handelingsbekwaamheid zijn wettelijk afhankelijk van leeftijd. Toegang tot tijd is een wit privilege en ons denken over seksualiteit, gender, klasse, handicap, financiële zekerheid en ras is verweven met een nauw begrip van leeftijd. Deze lezing maakt een einde aan de sluwe, onzichtbare wijze waarop leeftijd sociale ongelijkheid bevordert en normaal maakt.
Na de lezing gaat Simon(e) in gesprek met doctoraatstudent Nika Looman.
• Simon(e) van Saarloos is de auteur van ‘Against Ageism. A Queer Manifesto’; ‘Herdenken herdacht’; ‘Het Wildersproces’; ‘Het monogame drama’ en ‘Ik deug / deug niet’. Als freelance curator organiseert hen artistieke samenwerkingen, publieke programma’s en tentoonstellingen, waaronder de ABUNDANCE tentoonstelling in Het Hem, de museuminstallatie Cruising Gezi Park, een publiek gesprek tussen Claudia Rankine en Pamela Sneed aan de Universiteit van California, Berkeley, IDFA’s 2022 en 2023 queer programma, de Juicy Refuge lezingenreeks voor Studium Generale aan de Rietveld Academie, en het meerjarige trans*nationale queer solidariteitsproject Through The Window.
Van Saarloos schrijft ook fictie, zoals de roman ‘De vrouw die’ en recente publicaties als het korte sci-if verhaal ‘Dreamdead Surrender’ (Postmodern Culture Journal) en ‘De Foetushemel’, een toneelstuk over abortus en gewelddadig verzet voor Ulrike Quade Company in het Bellevue Theater Amsterdam. Hen deed mee aan artistieke residenties zoals KAVLI Institute for Nanosciences, Deltaworkers New Orleans en Be Mobile Create Together, IKSV Istanbul. Momenteel woont Van Saarloos in Berkeley, Californië.
• Nika Looman is doctoraatstudent in het project Intimiteit op Latere Leeftijd, waarbinnen die specifiek focust op de ervaringen van queer vrouwen en non-binaire personen met betrekking tot seks en intimiteit.
Deze lezing zal plaatsvinden in de MIRY Concertzaal. De zaal is rolstoeltoegankelijk via een lift naar de eerste verdieping. Voor deze lezing zal live Nederlandstalige ondertiteling voorzien worden. Wie verdere vragen heeft over de toegankelijkheidsvoorzieningen, kan contact opnemen met de organisatie: anais.vanertvelde@hogent.be. Ter plekke kunnen vragen aan de jobstudent bij de balie gesteld worden.