Verder lezen

 

Frank Vandenbroucke besprak “het geluk” tijdens een redenaarsconcert met het ensemble B’Rock en de Gentse componist Thomas Smetryns. Een neerslag van zijn redevoering, verschenen in het tijdschrift Samenleving en Politiek, vind je hier, en een zeer korte samenvatting publiceerde hij in de krant De Standaard. Vandenbroucke besloot zijn beschouwingen over geluk met de stelling dat de samenleving nood heeft aan gemeenschappelijke doelstellingen – waarbij ook “vervelende waarheden” niet uit de weg worden gegaan – en dus aan een nieuwe invulling van sociale vooruitgang. Deze klemtonen vind je ook terug in zijn teksten over sociale politiek, over Europese politiek en over de toekomst van de sociaaldemocratie. Getuige daarvan een uitvoerige analyse over de nood aan strategische keuzes in het Belgische sociale beleid en een opiniestuk in De Standaard van 9 juni 2011, een oproep voor een “Europees sociaal investeringspact” (zie ook het opiniestuk in De Morgen van 21 mei 2011), en een korte bezinningstekst (gepubliceerd in Knack) over de toekomst van de sociaaldemocratie n.a.v. 125 jaar socialistische partij. Frank Vandenbroucke verbond zijn visie op noodzakelijke hervormingen in onze welvaartsstaat onlangs met het thema van gelijkheid en verantwoordelijkheid in een bijdrage in het boek van Patrick Janssens, Voor wat hoort wat. Naar een nieuw sociaal contract, De Bezige Bij, Antwerpen, 2011. Klik hier voor de synopsis van zijn lezing voor het Studium.

Bekijk de Powerpoint van zijn lezing voor het Studium.

 
 

Bruno Vanobbergen schreef recent de tekst ‘Kindzijn als verzet’ voor de catalogus van Gevaarlijk Jong. Klik hier voor de synopsis van zijn lezing voor het Studium.

Of bekijk de Powerpoint van zijn lezing.

 
 

Dimitri Verhulst is de uitgelezen persoon om geluk vanuit een literair perspectief te benaderen, aangezien geluk en zijn tegenpool een constante vormen in zijn werk. Klik hier voor de synopsis van zijn lezing voor het Studium. Klik hier voor een overzicht van de artikels over Dimitri Verhulst in de persdatabank van Mediargus.

 
 

Pascal Bruckner praat over geluk in een interview in de Volkskrant.

Bekijk hier de Powerpoint van zijn lezing.

 
 

David Healy: lees hier zijn artikel ‘Poles Apart.’ Hier vind je een interview met hem in De Morgen van 2 juni 2007. Klik hier voor de synopsis van zijn lezing voor het Studium.

Of bekijk de Powerpoint.

 
 

Luc Deleu: lees hier zijn Orbanistisch Manifest.

 
 

Menno van der Veen: beluister hier het interview met hem op Radio 1 (NL). Zijn boek ‘Welkom in Youtopia’ is een aanrader en ligt bij ons op kantoor ter inzage.

 
 

Ruut Veenhoven: bekijk de Powerpoint van zijn lezing voor het Studium.

 
 

Toon Vandevelde: bekijk de Powerpoint van zijn lezing voor het Studium.

 
 

Kom langs bij ons (lokaal 0290 in KASK) voor boeken over het jaarthema.

Of zoek verder in de catalogus van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *