Bib

 
 

Op deze pagina vind je boeken die dienen als achtergrondliteratuur voor ons jaarthema, en die je kan komen uitlenen bij ons.

 
 

crop_bepaaldideeAlessandro Barrico – Een bepaald idee van de wereld

,,Op een dag kreeg ik dit idee: als ik nu eens gewoon over boeken zou gaan vertellen, één voor één, alleen over de goede, en daar voorlopig niet mee zou stoppen – nou, dan zou dat in elk geval een bepaald idee van de wereld opleveren. Grote kans dat dat dan het mijne zou zijn.”

In een veelgelezen wekelijkse column voor La Repubblica schreef Alessandro Baricco over de voor hem meest bijzondere boeken van de afgelopen tien jaar, van Andre Agassi’s Open tot Roberto Bolaño’s 2666, van Yasunari Kawabata’s De schone slaapsters tot De autobiografie van Charles Darwin. Die columns zijn in dit boek verzameld. Van alles komt erin aan bod: Italiaanse en buitenlandse boeken, fictie en non-fictie, klassiekers en debuten. Zoals Baricco zegt: als we vertellen over de dingen waarvan we houden, openbaren we iets van datgene waaraan we waarde hechten in het leven, een glimp van ons idee van de wereld.

Een bepaald idee van de wereld is een inspirerende ode aan de literatuur, en een persoonlijke inkijk in de passie voor boeken van een van Italië’s grootste hedendaagse auteurs.

 
 

crop_meemetmorgenFrans Boenders – Mee met morgen

Wat is de toekomst van wetenschap en van kunst? In vijftig essays beantwoorden vooraanstaande Vlaamse academici vragen over brandend actuele vragen uit de wetenschap.

Hoe zit dat feitelijk met genetische manipulatie, evolutiebiologie, nanotechnologie, in steile opmars verkerende superintelligente computers? Moet je resoluut de groene kaart trekken of kies je juist kritisch de kant der klimaatsceptici? IJlen we naar een gestuurde wereldeconomie? De wereld draait almaar door, jazeker, maar staat de zon dan zelf stil? Dijt het weerzinwekkend lege heelal uit of krimpt het juist in?

Wie wil niet volop genieten van vernieuwende hedendaagse muziek – maar komt niet verder dan de hits en toptiens van klassiek en pop? Heeft schilderkunst nog een toekomst; en een schilderij lezen: hoe doe je dat? Waarom reizen we overal rond, dorstig naar nieuw gebouwde kunsttempels vol voorwerpen en installaties die we per se willen begrijpen maar waar we geen weg mee kunnen?

Een uniek wetenschapsboek, met de blik op de toekomst.

 
 

crop_geschiedenisgoedRutger Bregman – De geschiedenis van de vooruitgang

De geschiedenis van de vooruitgang nadert haar einde. Wij zijn rijker, gezonder en veiliger dan ooit, maar voelen ons steeds vaker tekortgedaan. Waar komt dat onbehagen vandaan? Waarom heeft de vooruitgang zijn beloftes niet ingelost? Op zoek naar antwoorden neemt de talentvolle historicus Rutger Bregman de lezer mee op een reis van de Oerknal tot nu, van het vlaggenschip van Columbus naar het laboratorium van Thomas Edison, van de oudste grotschilderingen naar de beursvloeren op Wall Street. Het is een geschiedenis die iedereen aangaat en die veel zegt over de echte uitdagingen van de eenentwintigste eeuw. Bregman verweeft natuurkunde en archeologie, biologie en psychologie, filosofie en geschiedenis in één wervelend betoog. Hij vertelt het verhaal van het uitzonderlijke zoogdier de mens, die zich in zijn uithoek van het heelal vastklampt aan verhalen, maar nu aan het eind van zijn Latijn lijkt. De geschiedenis van de vooruitgang is een zoektocht naar een nieuw vooruitgangsgeloof in een tijdperk dat er maar niet in kan voorzien.

 
 

crop_in-de-wereld-van-herman-van-rompuyKathleen Cools, Herman Van Rompuy – In de wereld van Herman Van Rompuy

Sinds 1 januari 2010 is Herman Van Rompuy permanent voorzitter van de Europese Raad, ook wel Europees president genoemd. Men kent Van Rompuy als een intelligent man, geestig ook, en als schrijver van haiku’s. Maar wie is hij echt? Kathleen Cools ondervroeg de president over politiek, België en Europa, maar ook over dé thema’s van het leven: liefde en dood, mannen en vrouwen, vriendschap en geloof…. Een openhartig boek over een groot man.

 
 
 
 
 
 
 
 

crop_opstandlandGie Goris – Opstandland

De strijd om Afghanistan, Pakistan en Kasjmir

Afghanistan verkeert al dertig jaar in een permanente staat van oorlog. In en rond die heksenketel is heel wat ellende ontstaan die onze wereld tot op heden tekent. Er is binnenlandse opstand in Afghanistan, Pakistan en Kasjmir. Er zijn de regionale conflicten, die tot China, Iran en Rusland reiken. En er is de westerse geopolitiek die rechtstreeks verbonden is met de groei en de impact van het internationale jihadisme. Maar wat weten we echt over de oorzaken en gevolgen van een oorlog waarin intussen ook Belgische en Nederlandse militairen meevechten?

Gie Goris schetst het beeld van een gebied dat in brand staat, van een regionale oorlog die ons aller toekomst mee zal vormgeven. Opstandland bevat het even fascinerende als brutale verhaal van de implosie van de Afghaanse staat, de vete tussen twee atoommachten (India en Pakistan) en de strijd om de wereldmacht in de 21ste eeuw. Alles hangt er samen. Met veel verve slaagt Gie Goris erin om dat kluwen van conflicten te ontrafelen en de verborgen geschiedenis van dit subcontinent aan het licht te brengen.

 
 

crop_toekomstmakersDerrick Gosselin, Bruno Tindemans – Toekomstmakers

Eerste Nederlandstalige boek over toekomstverkenning. In de onzekere en turbulente omgeving waarin we ons bevinden, is toekomstdenken onmisbaar. Het vormt de basis van een duurzaam beleid. Met inzichten in besluitvorming bij grote onzekerheid, met inzichten rond leiderschap om proactief te handelen en met tips om toekomstdenken in het beleid of organisaties te introduceren. Geschreven door internationale experts. Voor beleidsmakers, bedrijfsleiders, opiniemakers en iedereen die de toekomst vorm wil én kan geven.

 
 
 
 
 
 
 

crop_de-perfecte-storm Gert Peersman, Koen Schoors – De perfecte storm

Onze economie is de jongste jaren als een lappenpop door elkaar geschud. Eerst raasde de bankencrisis als een orkaan over de hele wereld. Kort daarop donderde de eurocrisis vanuit het Zuiden van Europa als een vloedgolf over het hele continent. Tot overmaat van ramp staat er nu een vergrijzingscrisis voor de deur waar we niet op voorbereid zijn. Samen vormen deze drie crisissen de perfecte storm.

Hoe is het zover kunnen komen? Welke fouten zijn er gemaakt en door wie? Zullen we werkelijk welvaart moeten inleveren? Wat is de beste manier om dit aan te pakken? Hoe moet de Belgische en Europese economische structuur er binnen 20 jaar uitzien? Dit zijn de vragen die dit boek behandelt.
De analyse is glashelder, maar soms somber. Toch valt er hier en daar iets te lachen. En er is licht aan het eind van de tunnel. De auteurs zijn constructief en reiken vernieuwende oplossingen aan om uit de economische ellende te geraken. Dit zal niet zonder slag of stoot gaan. We zullen het zelf moeten doen, en liefst zo snel mogelijk, nu we er nog de kracht voor hebben.

 
 

crop_Bridegroom_was_a_Dog_300_467Yoko Tawada – The Bridegroom Was a Dog

The Bridegroom Was a Dog is perhaps the Japanese-German writer Yoko Tawada’s most famous story. Its initial publication in 1998 garnered admiration from The New Yorker, who praised it as, “fast-moving, mysteriously compelling tale that has the dream quality of Kafka.”

The Bridegroom Was a Dog begins with a schoolteacher telling a fable to her students. In the fable, a princess promises her hand in marriage to a dog that has licked her bottom clean. The story takes an even stranger twist when that very dog appears to the schoolteacher in real life as a dog-like man. They develop a very sexual, romantic courtship with many allegorical overtones — much to the chagrin of her friends.

 
 

crop_whereeuropebegins_300_411Yoko Tawada – Where Europe Begins

Where Europe Begins presents a collection of startling new stories by Japanese writer Yoko Tawada. Moving through landscapes of fairy tales, family history, strange words and letters, dreams, and every-day reality, Tawada’s work blurs divisions between fact and fiction, prose and poetry. Often set in physical spaces as disparate as Japan, Siberia, Russia, and Germany, these tales describe a fragmented world where even a city or the human body can become a sort of text. Suddenly, the reader becomes as much a foreigner as the author and the figures that fill this book: the ghost of a burned woman, a woman traveling on the Trans-Siberian railroad, a mechanical doll, a tongue, a monk who leaps into his own reflection. Tawada playfully makes the experience of estrangement–of a being in-between–both sensual and bewildering, and as a result practically invents a new way of seeing things while telling a fine story.

 
 

crop_liefdesdoodLuk van Haute (samenstelling) – Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen

De mooiste verhalen uit ruim een eeuw Japanse literatuur zijn in dit standaardwerk bijeengebracht. Naast de bekendere namen zijn zo’n dertig auteurs opgenomen die nooit eerder in het Nederlands werden vertaald, van de eerste moderne boegbeelden tot de nieuwste jonge talenten, met daartussen onder andere de eerste verhalen van Nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata en het oerverhaal waaruit het hele universum van Haruki Murakami ontstond.

 
 
 
 
 
 
 
 

crop_granietDavid Van Reybrouck, Peter Vermeersch – Neem bijvoorbeeld graniet

De Europese grondwet in verzen

Het blijft modderen met Europa. De instellingen in Brussel slagen er maar niet in om de mensen te inspireren, te charmeren of te raken. Europa sukkelt van crisis naar crisis en zweeft ver boven de hoofden van de burgers. Steeds sterker dringt zich de vraag op wat Europa is en wat het zou kunnen zijn. David Van Reybrouck en Peter Vermeersch zochten naar een antwoord; ze vroegen tweeënvijftig dichters uit alle Europese landen om over het lot dat ons Europeanen samenbindt te dichten. Van alle aangeleverde poëzie maakten ze één lang gedicht: een poëtische grondwet die niet is gemaakt in opdracht van de Europese Commissie en geen poging is tot het ultieme compromis. Het is politiek in andere, opwindende zin: het maakt van Europa resoluut opnieuw een bron van artistieke inspiratie, creativiteit en culturele samenwerking buiten de instellingen om. Europa wordt het onderwerp van een lang en mooi gesprek tussen de betrokken dichters. Ze omarmen de paradox: ze zijn vrolijk en zingen – en ze lijden.

 
 

crop_europastormHerman Van Rompuy – Europa in de storm: lessen en uitdagingen

Eind 2009 werd Herman Van Rompuy verkozen tot voorzitter van de Europese Raad. Nu, aan het eind van zijn ambtstermijn, schrijft hij op basis van zijn ervaringen een krachtig essay over het verleden én de toekomst van Europa.

Het grootste deel van zijn energie tijdens zijn jaren als ‘president’ van Europa ging naar de financiële crisis die de eurozone bedreigde. Van Rompuy vertelt hoe de Europese leiders te werk gingen om de storm te bedwingen en de euro te redden. Ook de rol van Europa in een steeds veranderende wereld komt aan bod. Net zoals de verwachtingen, ervaringen en teleurstellingen van de Europeanen zelf.

Wijs en gevat gaat hij geen enkele delicate vraag of onderwerp uit de weg. Hoe zorgen we voor meer werkgelegenheid en welvaart in de Europese Unie? En hoe kan de Unie op een ogenblik van twijfel de burgers van Europa ervan overtuigen dat de toekomst ligt in Europese samenwerking? Europa in de storm geeft een uniek en boeiend inzicht in het belang, de werking en de toekomst van Europa. Zo ziet Van Rompuy Europa sterker uit de crisis komen als de onmisbare drager van de welvaart voor de volgende generatie.