Verder lezen

 

Wij hebben boeken ter beschikking die je kan uitlenen bij ons. Enkele suggesties:

 

HERMSEN_Blindgangers_VP_HRJoke Hermsen – Blindgangers

De winter begint vroeg. Dat besef dringt onvermijdelijk door tot een gezelschap oude vrienden dat met verschillende auto’s in de vrijdagavondfiles door sneeuwbuien vanuit Amsterdam op weg is naar het Drentse buitenhuisje van een van hen. Ze hebben elkaar op de universiteit leren kennen in het genootschap Nil desperandum en vieren dit weekend hun 25-jarige reünie. Ze zijn getrouwd of al dan niet in harmonie gescheiden, ze zijn ongehuwd maar niet kinderloos, of kinderloos maar niet alleenstaand, of zelfs van twee walletjes etend. Vermoeid en vertraagd bereikt de hele club, inclusief meegekomen kroost en oude aanhang, de avondlijke bestemming. Het feest kan beginnen.

Joke J. Hermsen fileert genadeloos de tijdgeest in een zedenschets van de generatie die in de jaren zestig geboren is. Een roman over de gefnuikte idealen en turbulente relaties van mensen die op zoek zijn naar bezieling, bevlogenheid en nieuw moreel elan.

 
 
 
 

stildetijdJoke Hermsen – Stil de tijd

Geen tijd hebben – dat is een van de fundamentele ervaringen van onze tijd. In dit veelgeprezen en intussen ook veelgelezen boek neemt Joke J. Hermsen dit verschijnsel kritisch onder de loep. Vanuit het gedachtegoed van denkers als Henri Bergson, Ernst Bloch en Peter Sloterdijk ontwikkelt zij een nieuwe visie op het fenomeen tijd, waarin zij een onderscheid aanbrengt tussen kloktijd en innerlijke tijd. Zij verkent het belang van rust, verveling, aandacht en wachten; ervaringen die sinds de Oudheid als belangrijke voorwaarden voor het denken en de creativiteit werden beschouwd, maar in het huidige economische tijdsgewricht nog weinig waardering krijgen.

 
 
 
 
 
 
 
 

annalen-van-het-thijmgenootschap-over-het-verstrijken-van-de-tijd---paul-van-tongeren[0]Paul van Tongeren – Over het verstrijken van de tijd

Soms menen we dat de tijd vliegt, op andere momenten vinden we dat hij kruipt. Maar steeds zijn we er zeker van dat de tijd voorbijgaat. Menselijk leven kan niet om die ervaring heen: dat alles wat gebeurt ook weer ophoudt, dat alles voorbijgaat, dat de tijd verstrijkt. Dit essay gaat over de ervaring van de tijdelijkheid van het bestaan en van alles wat daarin gebeurt. Eerst worden enkele ‘pathologieën van de tijdelijkheid’ beschreven: manieren waarop mensen kunnen lijden aan het verstrijken van de tijd. Daarna wordt gekeken naar wat de ethiek te bieden heeft aan hulp bij deze opgave van de mens: te leven in de tijd die onherroepelijk verstrijkt.

Paul van Tongeren (1950) is als hoogleraar wijsgerige ethiek verbonden aan de faculteit Wijsbegeerte van de KUN en aan het Centrum voor Ethiek aldaar (CEKUN). Hij is voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het Thijmgenootschap.

 
 
 

De volledige lijst kan je hier bekijken.

 

Je kan ook volgende artikels lezen.

Tijd voor een time-out in de journalistiek? Lees dit artikel over ‘slow journalism’.

Worden onze jongsten overbevraagd? Lees het in dit artikel. En in dit verband ook deze nota.

Zijn soberheid en stilte het nieuwe goud? Lees het in dit artikel.

Luiheid, een levenskunst? Lees het in dit artikel.

Vind de uitknop! Lees dit interview met Joke Hermsen over beeldschermstress.

Hier en hier vind je wat achtergrondlectuur bij de lezing van Mark Fisher.

Lees hier de tekst die Kris Vanhaverbeke, geïnspireerd door de performance van Saskia de Coster en Inne Eysermans, schreef.

Bekijk deze website als voorbereiding op het debat over ‘slow science’.

 

Je kan ook de Powerpoint van Mark Fisher bekijken.

 

Bekijk hier de Powerpoint van het debat over ‘slow science’.

 

Bekijk de Powerpoint van de lezing van Marli Huijer.

 

Bekijk de Powerpoint van Petra Van Brabandt.

 

Of zoek verder in de catalogus van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent.