Jaarthema

 

Dit academiejaar tast Studium Generale de grenzen van de normaliteit af met het jaarthema:

‘Normaal!? Waar is de norm?’

In 1967 had Guy Debord het reeds over de spektakelmaatschappij. Anno 2012 is dit gegeven een feit. Zowel bedreigingen als geneugten zijn extremen geworden, waarbij normaliteit ver te zoeken lijkt. We gaan van de bankencrisis naar een eurocrisis, gevolgd door noodtijdingen over economische recessie. Het weer is nooit meer normaal. Klimaatangsten worden gevoed door voorspellingsmodellen van stijgende zeespiegels en rampscenario’s van duizendjarige stormen. Grote muziekfestivals en sportevenementen zijn de hoogmissen van het gemeenschapsgevoel. Sportpaleizen lopen vol, popconcerten zijn in kliktempo volgeboekt. God is een DJ, maar Lionel Messi blijft de voetbalgod.

Alle spektakel ten spijt, zelden is de preoccupatie met normaliteit zo groot geweest. Zo worden we overspoeld door statistieken en gemiddelden die normaal/abnormaal haarscherp aftekenen in tabellen en grafieken. Toch is de scheidingslijn tussen normaal en abnormaal vaak nogal troebel en bovendien zijn normen steeds meer onderhevig aan verschuivingen. Mode, lichaamscultuur, technologie, media en psychiatrie zijn slechts enkele domeinen waarin dat duidelijk is.

Die ogenschijnlijke verschuiving en verruiming van de normen gaat samen met een verregaande moralisering waarbij strak in de gaten wordt gehouden wie voldoet aan de ongeschreven regels van de normaliteit en hoe geremedieerd kan worden. ‘Normale’ kinderen zijn in een klas vol ‘gelabelde’ kinderen eerder uitzonderingen dan regel. In de extreem doorgetrokken lichaamscultuur is de maakbaarheid van het lijf onderworpen aan verregaande moralisering over wat kan en mag.

Studium Generale verkent deze tendens in 10 lezingen: wat is normaal/abnormaal en hoe is die tweedeling aan de orde in de maatschappij, in de kunsten en in de wetenschap? Hoe onderscheid je het ene van het andere? Waarom wordt er zoveel belang gehecht aan normaliteit, een begrip waarop je de vinger niet kan leggen? Op welke manier leidt dat tot moralisering en hoe kunnen we daarmee omgaan? Is het überhaupt een probleem dat normen verschuiven?

Deze vragen worden voorgelegd aan bevlogen, belezen en begeesterende sprekers zoals beeldend kunstenaar en auteur Charlotte Mutsaers, de auteur van ‘Digitaal is het nieuwe normaal’ Peter Hinssen, psychiater Dirk De Wachter, klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele, auteur Kristien Hemmerechts, de econoom Paul De Grauwe, de psycholoog Stijn Vanheule, Patrick Allegaert en Bart Marius van het museum Dr. Guislain. De najaarsreeks wordt afgesloten met een tweespraak tussen medisch ethicus Maartje Schermer en uroloog Piet Hoebeke over normaliteit in het medisch/technisch ingrijpen. De reeks eindigt met een groot mediadebat over de verantwoordelijkheid voor de verspectacularisering onder de titel: ‘De media heeft het (weer) gedaan!?’

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *