Programma

Alle lezingen gaan door op dinsdagavond om 20u in de Miry Concertzaal van het Conservatorium, Biezekapelstraat 9 in Gent. Uitgezonderd de lezing op dinsdag 27 maart, deze vindt plaats in Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43 te Gent. De lezingen zijn gratis voor studenten, niet-studenten betalen €8 voor een toegangsticket en krijgen hierbij een publicatie van het studium.
Een ticket reserveren of vooraf bestellen is niet mogelijk.
U meldt zich aan op de avond zelf bij de ticketbalie.

Een aanwezigheidsattest nodig? Deze zijn beschikbaar bij het onthaal of de ticketbalie, dit voor aanvang van de lezing.
 
 

20 februari 2018 Jeroen Olyslaegers

jeroen_olyslaegersDe zielhouderij

Jeroen Olyslaegers won dit jaar de Fintro Literatuurprijs met Wil, een monumentale oorlogsroman die zich afspeelt in Antwerpen. Met zijn vorige romans Wij (2009,) en Winst (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Momenteel werkt Jeroen Olyslaegers aan zijn volgende boek Wildevrouw en dat proces is te volgen op zijn blog.

Hij heeft een uitgesproken liefde voor rituelen en is samen met anderen de bezieler van de Zielhouderij, een onderneming die bezig is met ‘projecten die een ziel behoeven’.
Voor de reeks KARAKTERS zal Jeroen Olyslaegers voor het eerst schrijven over rituelen. Het wordt een woordperformance die in première gaat op de studiumavond.

/In samenwerking met TAZ, KAAP en Kaaitheater
/Met steun van het Masereelfonds

foto © Koen Broos

Kan je er niet bijzijn?
Je kan hem ook bijwonen op 29/4 op het KARAKTER Salon in Oostende.
 
 

6 maart 2018 Tom Callebaut

Tom CallebautDEBAT: Herbestemming van sacrale ruimten

De problematiek van het leegstaand religieus erfgoed is op vele niveaus een grote uitdaging. Tegelijkertijd zijn velen op zoek naar een nieuwe taal, nieuwe ruimtes en nieuwe rituelen om de spirituele dimensie van hun leven vorm te geven. De lezing toont de evolutie die het ontwerpbureau ‘tc-plus’ ervaren heeft toen ze in de voorbije vijftien jaar gevraagd werden om religieus patrimonium te helpen heropleven. Het is een hoopvol verhaal dat de secularisatie en globalisatie benadert als een natuurlijke verandering in plaats van een teloorgang: een evolutie van een contrastplek naar een genereuze ruimte.

/In samenwerking met Architecturale vormgeving, interieur,
/Met steun van het Willemsfonds en Vormingplus Gent-Eeklo.
foto © Luc Roymans

 
 

20 maart 2018  Tweespraak met Jan de Maeseneer en Frans Meijman

‘Bijna iedere kwaal is te behandelen met een pleister’. Over rituelen in de geneeskunde

De geneeskunde houdt ons langer in leven. Ze is steeds meer in staat om dodelijke aandoeningen om te zetten naar chronische ziekten. Ook maakt op preventief vlak steeds grotere vooruitgang. Maar, zo blijkt telkens weer, heel vaak ‘werkt’ de geneeskunde zonder een wetenschappelijke verklaring of ook omgekeerd zijn er tal van kwalen waarvan de oorzaak bekend is maar de remedie helaas niet voor handen ligt. Een bekende Nederlandse cardioloog beweerde ooit enigszins provocatief dat de geneeskunde voor ongeveer een derde uit rituelen bestaat.

Studium organiseert een tweespraak tussen twee professoren -huisartsen met een lange staat van dienst en met een uitgesproken mening over de witte magie en de zwarte gaten van de geneeskunde.’ Een boeiende avond over de mogelijkheden en de beperkingen van de geneeskunde, over de gespannen en overspannen verwachtingen binnen de geneeskunde, over de mogelijkheden en de beperktheid van de medische wetenschap, over high- intensive care en huisartsenij, over de medische benadering en de rituele heling van patienten…

/In samenwerking met Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg

 
 

27 maart 2018 Barbara De Coninck

barbara de coninckDe staartpen van de vuurvogel - over vogels, rituelen en rouw

Barbara De Coninck studeerde Romaanse filologie. Ze is een vrouw van theater, kunst en letteren. Zo werkt ze sinds 1992 bij Jan Fabre en speelt regelmatig zelf mee in zijn stukken. Naast dit alles koestert ze een grote liefde voor ornithologie, met in deze een uitgesproken voorkeur voor dagroofvogels en vogeltrek. In 1983 was ze laureate voor de Prijs voor Biologie “Jacques Kets” uitgereikt door de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) met haar studie over Strandlopers en Plevieren op het grote wad van het Zwin-Reservaat. Ze is natuurgids en laagwater-teller in het Verdronken Land van Saeftinghe.
Voor de reeks Karakters zal ze een woordspel schrijven over vogels en rouw. Ze zal deze tekst voor het Studium brengen in de binnentuin van het museum dr. Guislain.

Let op! Deze lezing vindt plaats in Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43 te Gent.

/In samenwerking met TAZ, KAAP, Museum dr Guislain en Europalia.

Kan je er niet bijzijn?
Je kan hem ook bijwonen op 27/5 op het KARAKTER Salon in Oostende.
 
 
Voorbije lezingen van dit academiejaar
 
 
24 oktober 2017  Barbara Raes

Barbara RaesCafuné, een geliefde zacht met de vingers door de haren strelen

Barbara Raes introduceert in haar lezing ons nieuw jaarthema: nieuwe rituelen in tijden van transitie. Zij doet dat vanuit haar onderzoeksexpertise en vanuit haar positie als unieke verbinder van kunst, zorg en rituelen. Raes werkt als onderzoeker bij het  KASK School of Arts in Gent. Ze werkt er op het project OPEN EINDE, een multidisciplinair project rond de ontwikkeling van nieuwe ruimtes voor afscheidsrituelen. Daarnaast richtte ze haar eigen organisatie beyondthespoken op, een werkplaats voor niet-erkend verlies. Barbara Raes is ook curator van het TAZ zomerfestival 2018, een festival van onze partnerorganisatie rond ditzelfde thema.

De tekst van haar openingslezing wordt gepubliceerd in de reeks KARAKTERS onder de titel CAFUNE, het ritueel een geliefde zacht door de haren te strelen.

/In samenwerking met TAZ en KAAP
/Met steun van het Masereelfonds.
foto © Rasa Alksnyte

Deze lezing gemist?
Je kan hem bijwonen op 25/2 op het KARAKTER Salon in Oostende.

 
 

7 november 2017  Walter Van Steenbrugge

Walter Van SteenbruggeSchuld en boete: niets dan rituelen …

Walter Van Steenbrugge is vooral bekend als nationaal en internationaal strafpleiter. Hij schrijft niet alleen boeken over juridische kwesties maar brengt ook bijdragen in blogs en opiniestukken. Hij zal voor Studium en TAZ de tweede Karakter schrijven met als titel: Schuld en boete : niets dan rituelen…”.

/In samenwerking met boekhandel Limerick, TAZ en KAAP

Deze lezing gemist?
Je kan hem bijwonen op 25/3 op het KARAKTER Salon in Oostende.

 
 
 
 
 
 

14 november 2017 Darian Leader

darian leaderHands. What do we do with them and why?

Darian Leader is een internationaal gerenommeerd Brits filosoof, historicus en psychoanalyticus, die verbonden is aan verschillende universiteiten en onderzoekscentra. Hij staat vooral bekend als iemand met een uitzonderlijk vermogen om moeilijke psychologische onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.
Leader publiceerde onder andere Why Do People Get Ill? Why Do Women Write More Letters Than They Post? en What Is Madness? In ons taalgebied oogstte hij veel succes met de vertaling Het nieuwe zwart. Rouw, melancholie en depressie.

Zijn lezing voor het Studium zal gaan over zijn recentste publicatie Hands. What do we do with them – and why, gepubliceerd in 2016.

/In samenwerking met Kaaitheater.

 
 

21 november 2017 Damiaan Denys

Damiaan DenysRituelen in tijden van angst

Damiaan Denys is psychiater, filosoof en neurowetenschapper. Hij geeft regelmatig lezingen over onderwerpen op het snijvlak van filosofie, psychiatrie en neurowetenschappen.
Naar aanleiding van de wintertentoonstelling in het Museum dr Guislain over angst en zijn nieuwe boek dat in december verschijnt, zal hij tijdens deze lezing onze angsten bevragen: waarom ruilen we onze kostbare vrijheid in voor de lege illusie van controle? Waarom vrezen we de angst, terwijl ze ons de weg naar vrijheid toont? Denys’ maakt een messcherpe analyse: We zouden niet onze vrijheid moeten opofferen voor de angst, maar onze angst opofferen voor de vrijheid. Maar durven we dat wel? Zijn we niet te bang? Over een weg van angst naar vrijheid en de rol die rituelen daar bij spelen.

/In samenwerking met Museum dr Guislain
/Met steun van Vormingplus Gent-Eeklo
foto © Lenny Oosterwijk

 
 

5 december 2017 Rebekka de Wit

Rebekka de WitDat we ons niet meer in herhaling lieten vallen…

Rebekka de Wit maakt en speelt met woorden. Ze debuteerde enkele jaren geleden met de roman We komen nog één wonder tekort, uitgegeven bij AtlasContact. Intussen schrijft ze voor de Correspondent, das Magazin, Oogst en RektoVerso. De Wit is ook actief binnen het theater. Ze werkte onder anderen voor de Singel, de NWE Tijd en Behoud de Begeerte. Samen met Willem de Wolf (cie. De Koe) werkt ze nu aan een stuk voor het staatstheater van Mainz.
Op deze Studium-avond wordt er geen Sinterklaas gevierd, maar wel gezocht naar een antwoord op vragen die perfect passen in de sinterklaastijd: Kan je geloven in iets wat je zelf bedenkt? Als we deel uit willen maken van iets dat groter is dan wij, kunnen we dat dan zelf uitvinden? Hoe ga je om met het veroordeeld zijn tot individu en de zoektocht naar iets groters dan dat?

foto © Marianne Hommersom

 
 
19 december 2017 Melih Gençboyaci

Melih-Genboyac5200 woorden—‘Doen’ van taal als collectief ritueel

Melih Gençboyaci is geboren in Duitsland en groeide op in Turkije. Hij is schrijver, theatermaker en performer en was recent nog te zien in ‘Sneeuw’ van Luk Perceval, een coproductie van NTGent, TheaterRotterdam en Zina. In april 2016 begon hij bij Zina met de ontwikkeling van zijn eigen project 5200 woorden. Hij werkte hiervoor samen met taalwetenschappers en ergotherapeute Nadine Blankvoort.
Voor 5200 schreef Gençboyaci een tekst in zijn typisch Turks-Duits-Nederlandse taal. Deze sprak hij daarna in via de digi-recorder van zijn computer, die hem niet begrijpt. Dit leidt tot spraakverwarring.
Melih zal die tekst zelf brengen op ons podium. Daarnaast zal hij vertellen over zijn werkproces van het afgelopen jaar waarbij hij met vluchtelingen in Amsterdam heeft gewerkt rond de idee van het leren van een nieuwe taal. “Het doen van taal als collectief ritueel”, zoals hij daar zelf over spreekt. 

Deze lezing gaat vooraf aan de uitreiking van de Beraberprijs.

/In samenwerking met Willemsfonds, de Beraberprijs en Unie van Turkse Verenigingen.

 
 

Comments are closed