18/03/2020 – Traag geweld of kan kunst het klimaat redden?

Traag Geweld of kan kunst het klimaat redden?
Woensdag 18 maart 2020 – 20 uur
Balzaal, Vooruit
i.s.m. UGent & Kunstencentrum Vooruit
Nederlands gesproken

Afbeelding gemaakt door Jenneve Abaño Aying & Nele Dejonghe

Klimaatverandering is een vorm van wat de Amerikaanse professor Menswetenschappen en Leefmilieu Rob Nixon “traag geweld” noemt: niet spectaculair en explosief, maar geleidelijk en zo goed als onzichtbaar.

Hittegolven, droogtes, bosbranden, stormen en overstromingen: de gevolgen van de wereldwijde  klimaatverandering zijn intussen pijnlijk concreet en tastbaar. Toch blijft de uitstoot van broeikasgassen stijgen. Een deel van het probleem schuilt in het feit dat de klimaatopwarming de menselijke verbeelding voor grote uitdagingen stelt. Klimaatverandering is dan ook een vorm van wat de Amerikaanse professor Menswetenschappen en Leefmilieu Rob Nixon “traag geweld” noemt: niet spectaculair en explosief, maar geleidelijk en zo goed als onzichtbaar.

Traag geweld maakt slachtoffers in de verre toekomst of aan de andere kant van de wereld. Het is niet tot één bron te herleiden, en er zijn geen eenvoudige oplossingen voor. Hoe kunnen we de langzame ramp die klimaatverandering heet, verhalen en verbeelden?

Programma:

  • lezing door Alexander Devriendt, (artistiek leider van het toneelgezelschap Ontroerend Goed)
  • panelgesprek met filmmaker en activist Nic Balthazar, dichter Moya De Feyter, Alexander Devriendt en professor theaterwetenschap Christel Stalpaert, gemodereerd door literatuuronderzoeker, dichter en theatermaker Mahlu Mertens
  • performance door slam poet Hind Eljadid
  • prijsuitreiking—door klimaatactivist Kyra Gantois en Gents schepen voor klimaat Tine Heyse—van de schrijfwedstrijd over klimaatverandering voor Gentse scholieren en studenten georganiseerd door de vakgroep Letterkunde van de Universiteit Gent in samenwerking met de studentenvereniging Prometheus

Ticketprijs:
Gratis; inschrijven via deze link.

Studenten van Studium Generale worden gevraagd om zich tijdig in te schrijven want de plaatsen zijn beperkt.

Extra programma: SamenLezen
Wat?
Met SamenLezen duiken we in verschillende romanfragmenten rond het klimaat. We lezen samen enkele passages en doen dit volgens de methode van The Reader Organisation: iemand leest voor, de groep luistert en reageert. We gaan met elkaar in gesprek over onze leesbeleving. Wat wat raakt je, welke beelden komen bij je op? Welke woorden werken en welke zinnen zijn onweerstaanbaar? De tekst fungeert als spiegel voor eigen gedachten en gevoelens. Door die met elkaar te delen verrijk je je lezing van het verhaal.

Wanneer & waar?
23/03/2020 – 18:00-19:00: Bib de Krook
Liza Ingels begeleidt de SamenLeessessie met passages uit ‘Het jaar van de vloed’ van Margaret Atwood. Schrijf hier in.

30/03/2020 – 20:00-21:00: Bib de Krook
Eva Rouselle begeleidt de SamenLeessessie met passages uit ‘Het tegenovergestelde van een mens’ van Lieke Marsman. Schrijf hier in.

Helemaal gratis, met koffie/thee en wat lekkers erbij.

in samenwerking met Vormingplus