18/03/2020 – Traag geweld of kan kunst het klimaat redden?

Traag Geweld of kan kunst het klimaat redden?
Woensdag 18 maart 2020 – 20 uur
Balzaal, Vooruit
i.s.m. UGent & Kunstencentrum Vooruit
Engels en Nederlands gesproken

Afbeelding gemaakt door Jenneve Abaño Aying & Nele Dejonghe

Klimaatverandering is een vorm van wat de Amerikaanse professor Menswetenschappen en Leefmilieu Rob Nixon “traag geweld” noemt: niet spectaculair en explosief, maar geleidelijk en zo goed als onzichtbaar.

Hittegolven, droogtes, bosbranden, stormen en overstromingen: de gevolgen van de wereldwijde  klimaatverandering zijn intussen pijnlijk concreet en tastbaar. Toch blijft de uitstoot van broeikasgassen stijgen. Een deel van het probleem schuilt in het feit dat de klimaatopwarming de menselijke verbeelding voor grote uitdagingen stelt. Klimaatverandering is dan ook een vorm van wat de Amerikaanse professor Menswetenschappen en Leefmilieu Rob Nixon “traag geweld” noemt: niet spectaculair en explosief, maar geleidelijk en zo goed als onzichtbaar.

Traag geweld maakt slachtoffers in de verre toekomst of aan de andere kant van de wereld. Het is niet tot één bron te herleiden, en er zijn geen eenvoudige oplossingen voor. Hoe kunnen we de langzame ramp die klimaatverandering heet, verhalen en verbeelden?

Ticketprijs:
Gratis mits inschrijving via een mail naar info@studiumgent.be

Studenten van Studium Generale worden gevraagd om zich tijdig in te schrijven want de plaatsen zijn beperkt.

Extra programma: SamenLezen
Wat?
Met SamenLezen duiken we in verschillende romanfragmenten rond het klimaat. We lezen samen enkele passages en doen dit volgens de methode van The Reader Organisation: iemand leest voor, de groep luistert en reageert. We gaan met elkaar in gesprek over onze leesbeleving. Wat wat raakt je, welke beelden komen bij je op? Welke woorden werken en welke zinnen zijn onweerstaanbaar? De tekst fungeert als spiegel voor eigen gedachten en gevoelens. Door die met elkaar te delen verrijk je je lezing van het verhaal.

Wanneer & waar?
23/03/2020 – 18:00-19:00: Bib de Krook
Liza Ingels begeleid de SamenLeessessie met passages uit ‘Het jaar van de vloed’ van Margaret Atwood.

30/03/2020 – 20:00-21:00: Bib de Krook
Eva Rouselle begeleid de SamenLeessessie met passages uit ‘Het tegenovergestelde van een mens’ van Lieke Marsman.

Helemaal gratis, met koffie/thee en wat lekkers erbij.
In te schrijven via info@studiumgent.be
in samenwerking met Vormingplus