18/03/2020 – Traag geweld of kunnen schrijvers de wereld redden?

Schrijvers, kunstenaars en academici op zoek naar antwoorden
Woensdag 18 maart 2020 – 20 uur
Balzaal, Vooruit
i.s.m. UGent & Kunstencentrum Vooruit
Engels en Nederlands gesproken

Foto: Stijn Heyvaert

Klimaatverandering is een vorm van wat de Amerikaanse professor Menswetenschappen en Leefmilieu Rob Nixon “traag geweld” noemt: niet spectaculair en explosief, maar geleidelijk en zo goed als onzichtbaar.

Hittegolven, droogtes, bosbranden, stormen en overstromingen: de gevolgen van de wereldwijde  klimaatverandering zijn intussen pijnlijk concreet en tastbaar. Toch blijft de uitstoot van broeikasgassen stijgen. Een deel van het probleem schuilt in het feit dat de klimaatopwarming de menselijke verbeelding voor grote uitdagingen stelt. Klimaatverandering is dan ook een vorm van wat de Amerikaanse professor Menswetenschappen en Leefmilieu Rob Nixon “traag geweld” noemt: niet spectaculair en explosief, maar geleidelijk en zo goed als onzichtbaar.

Traag geweld maakt slachtoffers in de verre toekomst of aan de andere kant van de wereld. Het is niet tot één bron te herleiden, en er zijn geen eenvoudige oplossingen voor. Hoe kunnen we de langzame ramp die klimaatverandering heet, verhalen en verbeelden?

Ticketprijs:
Gratis mits inschrijving via een mail naar info@studiumgent.be

Studenten van Studium Generale worden gevraagd om zich tijdig in te schrijven want de plaatsen zijn beperkt.