19/01/2021 – Miranda Ntirandekura Aerts – Psychische kwetsbaarheid en normaliteit

Miranda Ntirandekura Aerts -Psychische kwetsbaarheid en normaliteit
Dinsdag 19 januari 2021 – 20 uur – Online

“Is psychische kwetsbaarheid een zwakte?”

Labiel, gek, zwak, hysterisch, abnormaal… woorden die nog steeds geassocieerd worden met een consult bij een psycholoog. Het taboe en stigma omtrent psychische problemen blijft groot, want we willen met zijn allen zo graag normaal zijn. Maar zorgt die drang naar normaliteit, het willen voldoen aan de norm en maatschappelijke verwachtingen er niet voor dat we vast komen te zitten in meer (prestatie)druk, angsten, eenzaamheid en bijhorende labels? En hoe is het gesteld met het mentaal welzijn van doelgroepen die automatisch als ‘anders’ en ‘vreemdeling’ bestempeld worden in een maatschappij met een dominant wit narratief?

Psychisch welzijn gaat ten slotte niet alleen over jouw welzijn of dat van mij. Het gaat over ons collectief welzijn; als kind van, ouder van, actief lid van een maatschappij en deel van de wereldbevolking.

Kwita ku buzima, Maak (mentaal) welzijn een prioriteit

Miranda Ntirandekura Aerts (1984), werd geboren in Rwanda en op vijfjarige leeftijd geadopteerd in een Vlaams gezin. Ze studeerde Toegepaste Psychologie en Integratieve psychotherapie, alvorens ze als werkstudent een Master Klinische Psychologie behaalde aan de Vrije Universiteit Brussel. Na jaren werkervaring in verschillende organisaties binnen de mentaal welzijnssector en het onderwijs richtte ze C.I.E.R. Community op, een platform waar haar passie voor zorg, interculturaliteit, educatie en onderzoek samenkomen.

Als voltijds zelfstandig psycholoog verdeelt ze haar tijd tussen psychotherapeutische begeleidingen in haar praktijk en activistisch werk m.b.t. wanpraktijken binnen transnationale adoptie. Daarnaast wordt ze regelmatig door organisaties gevraagd voor het uitwerken en implementeren van lezingen, vormingen en workshops. De besproken thema’s zijn vaak een intersectie tussen mentaal welzijn, migratie en (on)recht.

De lezing zal worden uitgezonden op het platform Sounds of Ghent op 19 januari vanaf 20:00 uur. Om toegang te krijgen tot deze live-stream is het noodzakelijk een (gratis) ticket te reserveren via deze link.

De livestream is te bezoeken door op de dag zelf door te klikken naar het livestream platform en uw eerder verkregen ticketcode in te voeren. Let op, om de livestream te bekijken, moet eenmalig een account worden aangemaakt voor Sound of Ghent. Probeer best op voorhand al eens in te loggen, zo bent u zeker dat alles werkt/lukt.

Onze werking berust op de koop van tickets. De lezing zal gratis ter beschikking worden gesteld, maar indien je Studium Generale financieel kan steunen, is er de optie om bij je reservering ook een donatie te geven.

Deze lezing was oorspronkelijk gepland op 1 december maar is door onverwachte omstandigheden verplaatst naar 19 januari 2021.