09/02/2021 – Econocratie

Rethinking Economics Gent     
Dinsdag 9 februari 2021 – 20 uur – Online
in samenwerking met Rethinking Economics Gent

Deze avond is georganiseerd door Rethinking Economics Gent. Bewust dat de terminologie gehanteerd door economisten vaak mensen afschrikt, willen zij het Studiumpubliek op een toegankelijke manier over het begrip Econocratie inlichten, en relativeren wat wij gemeenschappelijk aanvaarden wanneer het economie betreft.

“Als de economie groeit, neemt dan het algemeen welzijn toe?”

Wat is econocratie?
Na de crash van de beurzen in 2008 gingen studenten Economie wereldwijd zich vragen stellen over hun vak. Bij velen bleef deze impactvolle gebeurtenis zelfs onvermeld in de lessen en veranderde het niets aan de inhoud van hun curriculum – business as usual. De gedeelde verbaasdheid en zoektocht naar wat daarachter ligt, leidde tot de oprichting van Rethinking Economics: lokale (studenten)groepen die de orde in vraag stellen en pleiten voor veranderingen in het curriculum van de economische wetenschappen.

Econocratie is de titel van een boek geschreven door de oprichters van Rethinking Economics in het Verenigd Koninkrijk. Met Econocratie doelen de auteurs op samenlevingen waarbinnen politieke beslissingen worden genomen op basis van hun impact op de economie. Daarbij wordt uitgegaan dat economie een zuivere wetenschap is, met een duidelijke logica waarover enkel experts kunnen beslissen, en bijgevolg beleidsmaking een technocratisch proces wordt.

Om het met een voorbeeld te verduidelijken: er zijn economen die blijven beweren dat werkloosheidsuitkeringen meer moeten dalen na verloop van tijd. Het zou mensen meer incentiveren tot het vinden van een job. Rethinking Economics stelt dat in vraag. Is dat wel zo? En wat is de collateral damage? Die is voor economen (vaak) niet relevant. Er bestaan veel dogma’s in het economische denken die empirisch vaak niet bevestigd worden.

Deze avond gaan we dit dominante denken eens grondig vastpakken. Zonder jargon, mét frisse en open blik.

 


 

Dit programma zal worden uitgezonden op het platform Sound of Ghent op 9 februari vanaf 20:00 uur. Om toegang te krijgen tot deze livestream is het noodzakelijk een ticket te kopen via deze link

De livestream is te bezoeken door op de dag zelf door te klikken naar het livestream platform en uw eerder verkregen ticketcode in te voeren. Let op, om de livestream te bekijken, moet eenmalig een account worden aangemaakt voor Sound of Ghent. Probeer best op voorhand al eens in te loggen, zo bent u zeker dat alles werkt/lukt.

Ticketprijs

Regulier tarief: 8 euro
Regulier tarief + Karakter Dominantie: 14 euro
Gereduceerd tarief (Keuzevak studenten): 1 euro
Gereduceerd tarief (Studenten & Docenten): 5 euro
Gereduceerd tarief (Studenten & Docenten) + Karakter Dominantie: 10 euro