13/10/2020 – Dominantie. Waarom we denken wat we denken

Warda El Kaddouri
Dinsdag 13 oktober 2020 – 20 uur – Zaal Miry 
in samenwerking met TAZ, KAAP, Academia Press en de Auteurs

Warda El Kaddouri, in 2020 door de Buren tot meest inspirerende opkomende denker uitgeroepen, ontleedt met haar scherpe blik en toegankelijke stijl het begrip Dominantie. Zij schrijft het 1e boekje van de 4-delige Karakterreeks die wij samen met Theater aan Zee, Kaap Oostende en Academia Press uitgeven. Het Karakter vormt ook meteen onderwerp van haar lezing.

“Is er een verschil tussen dominantie en macht?”

Warda gaat in  op de oorsprong en definitie van dominantie, welke connotaties het heeft, wat het verschil is tussen dominantie en macht. Hoe wordt dominantie bevestigd, en hoe wordt het uitgedaagd? Met haar achtergrond als literatuurwetenschapper,  legt zij de focus op verhalen en literatuur: wat zijn voorbeelden van dominante verhalen? Wat is de zege en wat is het gevaar van dominante verhalen? Met deze vraagstellingen en onderzoekende focus, navigeert Warda ons door het veelbesproken thema van de canon in de literatuur. Op haar zachte en zelfzekere manier, doet zij een pleidooi voor een open, flexibele canon.

Warda El-Kaddouri studeerde Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent en European Studies aan de KU Leuven. In 2015 werd ze verkozen als VN-jongerenvertegenwoordiger. Ze behaalde een doctoraat in Duitse letterkunde over religie en identiteit en schrijft columns voor o.a. MO* en De Morgen. Warda woont nu in Amsterdam, waar ze werkt als freelance journalist en onderzoeker. Sinds januari 2020 werkt ze ook voor De Groene Amsterdammer.

Ticketprijs:
Standaard ticketprijs: € 8,00-
Bij aankoop van een ticket, ontvang je de Karakter publicatie ‘Dominantie, waarom we denken wat we denken’ van Warda El Kaddouri. Een extra exemplaar van ‘Dominantie, waarom we denken wat we denken’ kan je bestellen via de webshop.

UiTPAS: € 1,00-
Indien je een publicatie wenst, betaal je een opleg van 7 euro.

Studenten en onderwijzend personeel krijgen gratis toegang mits vertoon van hun personeels- of studentenkaart. Indien je een publicatie wenst, betaal je een opleg van 8 euro.