15/12/2020- Olivia Rutazibwa – (Af)leren. Kennis voor Antikoloniaal Samenleven

Olivia Rutazibwa – (Af)leren. Kennis voor Antikoloniaal Samenleven
Dinsdag 15 december 2020 – 20 uur – Online

I.s.m. Ugent, Kaap, Theater aan Zee, Academia Press en de Auteurs.

Steve Biko stelde ooit dat het machtigste wapen in de hand van de onderdrukker, het brein van de onderdrukte is. Wat betekent dit in een samenleving waar ‘onderdrukten’ en ‘onderdrukkers’ in hetzelfde klaslokaal zitten, hetzelfde nieuws aangeboden krijgen, op een plek in de wereld die historisch de vruchten plukte van kolonisatie en bijgevolg vandaag tot het rijke Noorden hoort?

“Gaan we de witte wereld aanpakken?”

In haar Studiumavond gaat Dr. Olivia Rutazibwa in gesprek met Olave Basabose, coördinatrice van het Studium Generale. In een intiem en vorm-vrije gesprek zullen zij de link tussen kennis en het timmeren aan een antikoloniale samenleving verkennen. Het gesprek vormt aldus een illustratie van dekoloniale kennisproductie; coöperatief, kwetsbaar en rijk aan zowel emoties als analyse, ideeën en verbeelding, urgentie en visie.

In haar Karakter “(Af)leren” en bijhorende Studiumavond gaat Dr. Olivia Rutazibwa in op de link tussen kennis en het timmeren aan een antikoloniale samenleving. Ze zoomt in het bijzonder in op antikoloniale solidariteit dicht bij huis en ver weg om na te denken over antikoloniaal samenleven; op het onderwijs en de media om te reflecteren over kennis en wat we moeten leren en afleren om kennis te cultiveren die ons als samenleving wapent tegen dominantie.

Olivia U. Rutazibwa (1979) is doctor in de politieke wetenschappen en voormalig Afrikaredacteur bij MO*. Ze is vooral geboeid door post-koloniale machtsverhoudingen, diversiteit, Europa in de wereld, democratisering, (humanitaire) interventies en Afrocentrisme, en dus houden die dingen haar bezig in haar denken en schrijven. 

Olivia Rutazibwa is docente Internationale Ontwikkelingssamenwerking aan de University of Portsmouth. Ze werd geboren in Brussel, heeft Rwandese ouders, groeide op in Antwerpen en woont intussen in het Verenigd Koninkrijk. De laatste jaren focust ze in haar onderzoek op westers ethisch buitenlandbeleid in het Globale Zuiden. 

Dit programma zal worden uitgezonden op het platform Sounds of Ghent op 15 december vanaf 20:00 uur. Om toegang te krijgen tot deze live-stream is het noodzakelijk een (gratis) ticket te reserveren via deze link.

De livestream is te bezoeken door op de dag zelf door te klikken naar het livestream platform en uw eerder verkregen ticketcode in te voeren. Let op, om de livestream te bekijken, moet eenmalig een account worden aangemaakt voor Sound of Ghent. Probeer best op voorhand al eens in te loggen, zo bent u zeker dat alles werkt/lukt.

Onze werking berust op de koop van tickets. De lezing zal gratis ter beschikking worden gesteld, maar indien je Studium Generale financieel kan steunen, is er de optie om bij je reservering ook een donatie te geven.

foto: Diego Franssens