28/11/2019 – A story on wondering and wandering – Ubuntu

Sonja Kruse
Donderdag 28 november 2019 – 20 uur
in samenwerking met het Festival van de Gelijkheid en Vorming plus
Engels gesproken

 

Wonder…
I wondered what is to be South African.
I wondered about my whiteness and privilege.
I wondered how we wonder about each other.
I wondered who is ‘other’ – who am I?
I wondered and wondered about how we can know each other beyond divisive lines.
I wondered and wondered until I wandered… and wandered.”

In 2009 wandelde en liftte Sonja Kruse gedurende 351 dagen door haar land, Zuid-Afrika. Ze verbleef bij studenten, gepensioneerden, arbeiders, boeren, rijken, armen, kunstenaars …  In totaal openden 150 families van 16 verschillende culturen hun huizen en harten voor haar. Ze deed dit zonder een back up team, tent of bankkaarten en zonder voorafgaande planning van de route. Haar doel : het verzamelen van de verhalen van Zuidafrikaanse generositeit, als antipode voor de meestal negatieve krantekoppen over het land.

Sonja Kruse is de auteur van ‘The uBuntu Girl’, een boek over deze epische reis en de opmerkelijke ontmoetingen die zij onderweg had.

Naast de verhalen van deze straffe storyteller zal Marjan Meganck het met haar deze avond hebben over wat Ubuntu kan betekenen voor onze samenleving. Marjan is internationale liaison bij een Zuidafrikaanse organisatie voor kinderen met beperking; zij faciliteert internationaliseringsprogramma’s tussen Belgische hogescholen en Zuidafrikaanse partners en engageert zich sinds 2008 voor het verspreiden van de Ubuntu-basisideeën in Vlaanderen.

Deze avond is volledig in het Engels.

Ticketprijs:
Standaard ticketprijs: € 5,00-

UiTPAS: € 1,00-

Studenten en onderwijzend personeel krijgen gratis toegang mits vertoon van hun personeels- of studentenkaart.

Inschrijven vooraf via Vormingplus.
Een ticket kan je ook aan de kassa kopen.

Extra programma 28/11/2019:
De Studiumavond met Sonja Kruse is deel van een namiddagprogramma rond Ubuntu: ‘Oor hebben voor de stem van de ander’.

15.30-17.00: Deep Democracy met Ylva Berg
In groepen zit lang niet iedereen op dezelfde lijn. We delen niet altijd dezelfde mening of staan niet achter alle beslissingen die genomen worden. Het meerderheidsstandpunt primeert en meningen of ideeën die hier tegenin gaan worden uitgevlakt, maar verdwijnen niet. Ze kunnen ervoor zorgen dat mensen zich ‘onderhuids’ gaan verzetten of dwars gaan liggen. Deep Democracy, ontwikkeld in de post-apartheid van de jaren negentig in Zuid-Afrika foor Greg en Myrna Lewis, is een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar maakt (waar emoties, waarden en overtuigingen zitten) en de stem van de minderheid laat weerklinken. Niet om te komen tot een compromis, maar tot een besluitvorming met impact waarbij iedereen mee is.

Ylva Berg van HUMMUS (House of Deep Democracy) toont ons via een lezing en oefening wat Deep Democracy kan betekenen.

Inschrijven via Vormingplus.

17.30-19.00: Ubuntu voor beginners met Babah Tarawally en Annette Mul
Schrijver, denker, journalist en columnist Babah Tarawally ontvluchtte in de jaren 90 omwille van oorlogsgeweld zijn thuisland Sierra Leone. In zijn nieuwe thuisland Nederland gaat hij volop op zoek naar zijn eigen identiteit in een maatschappelijke context van multiculturele spanningen. Dat doet hij onder andere door gebruik te maken van Ubuntu, de Afrikaanse filosofie waarmee Tarawally gevormd is ‘als een individu in dienst van de gemeenschap’.

Tarawally gaat hierover in gesprek met de Nederlandse Annette Mul, psychotherapeut en oprichter van Ubuntu Society. Daarnaast is ze auteur van het boek ‘Opsoek naar Ubuntu – Zuid-Afrika onder mijn huid’. In dit boek gaat Mul via persoonlijke ontmoetingen met prominente figuren op zoek naar de essentie van de Ubuntu-filosofie.

Inschrijven via Vormingplus.