Jaarthema 21-22

Studium Generale Gent maakt zich zorgen om zorg.

In een recent online panelgesprek, definieert Deva Wooly – activiste, onderzoekster en schrijfster – zorg als de toewijzing van wat nodig is voor de gezondheid, het welzijn, bescherming en onderhoud. Impliciet aan deze definitie leest het Studium dat zorg en zorgzaamheid materieel is en richting heeft. In een economische bestel van beperkte middelen, is de toewijzing van “wat nodig is” een toewijzing van macht, aandacht en middelen. De centrale vraag die we in 2021-2022 voorleggen aan onszelf, onze sprekers en publiek gaat als volgt:

“Als het gros van de macht, aandacht en middelen richting een steeds kleiner wordende groep mensen gaat, kan dan een ethiek en praktijk van zorg die richting veranderen?”

Deze centrale vraag stelt ons in staat om alternatieven uit te denken: wat als big data voor ons zorg draagt en niet slechts techgiganten rijker maakt en repressieve regeringen effectiever? Wat als we zorg-werk herwaarderen, en zorg-werkers uit hun relatieve onzichtbaarheid kunnen halen? Wat als zorgzaamheid gemeten kan worden, zouden we dat dan ook als maatstaf voor overheidshandelen kunnen hanteren? Wat als we onze economieën kunnen herinrichten tot een Gross National Health; zorgzaamheid en niet hebzucht als leitmotiv?

Het is onze intentie om met het Jaarthema ZORG de feministische ethiek van zorgzaamheid, en de kritiek van onzichtbaar zorg-werk en werkers, een platform te geven. In het bijzonder, wensen wij de stemmen van mensen met beperkingen, zogenoemde Disability Justice activisten, centraal te stellen. De intieme, complexe en vaak traumatische relatie en interactie van deze groep met zorg, zorgverleners, de zorgstaat en onderlinge zorgzaamheid, mag niet ontbreken.

Verwacht daarom in 2021-2022 een scala van wetenschappers, kunstenaars, schrijvers, denkers en doeners met een uniek perspectief op, en proposities voor, meer en betere zorg voor elkaar.

Studium Generale voor studenten

Studium Generale is te volgen als keuze jaar- of semestervak. Kies uit de tien Studiumavonden voor jou de vijf boeiendste uit (de eerste lezing is verplicht). Bij elke avond hoort een opdrachtenfiche, deze vul je in en dien je in samen met een persoonlijk essay over het jaarthema Zorg.

Ja, ik wil mij inschrijven!
Klik hier voor eerste hulp bij inschrijvingen, bij keuze jaar- of semestervak. Hier vind je ook de studiefiche.